nieuwbouw LAAGENERGIE vakantiewoning - Retie - 2016

nieuwbouw LAAGENERGIE vakantiewoning - Retie - 2016

Deze vakantiewoning wordt gebouwd in de bossen van Retie. De bouwheer kiest bewust voor een laagenergie-houtskeletbouw op deze locatie, met een minimale impact op de omgeving.

Gezien het erg beperkte toegelaten volume (240 m3), bestaat het ontwerp uit één compacte balkvorm met een flauw lessenaarsdak. De zuidgevel is maximaal beglaasd, de noordgevel maximaal gesloten. Tegen die noordgevel werden de technische ruimte, inkomhal, toilet, douchekamer en slaapkamer voorzien. Een dubbele kastenwand over de volledige lengte van de woning, scheidt deze functies van één open leefruimte met zithoek, eethoek en keuken aan de zuidzijde. Zet je hier de grote dubbele raamdeur open, dan komen de vogelgeluiden je oorverdovend tegemoet.

Aan de buitenzijde is deze vakantiewoning volledig afgewerkt in fsc-gelabeld en onbehandeld padouk: het buitenschrijnwerk met triple beglazing en de open verticale gevelbeplanking met wisselende breedtes.

Ondanks de kleine oppervlakte en de erg lage warmtevraag, opteert de bouwheer er bewust voor de woning doorgedreven uit te rusten met energiezuinige technieken. De woning wordt voorzien van een balansventilatiesysteem en buitenzonwering met zon- en windsturing. De vloerverwarming wordt aangestuurd door een bodem-water-warmtepomp.

 

E-peil: --

K-peil: --

Jaarlijkse netto-energiebehoefte voor verwarming en koeling: -- kWh/m2jaar

Luchtdichtheid n50: --/h