verbouwing van woning voor mindervalide - Turnhout - 2009

verbouwing van woning voor mindervalide - Turnhout - 2009

De bestaande woning dateert van 1959. Ze is gelegen aan de rand van een bosrijk natuurgebied. De eigenaar is rolstoelgebruiker, en permanent hulpbehoevend.

Onze opdracht bestond erin de volledige woning te renoveren, en in de eerste plaats aan te passen aan de specifieke noden van zijn gebruikers. De begane grond werd voorzien van alle functies voor de rolstoelgebruiker: zijn slaapkamer, douchekamer en bureau werden ondergebracht in een nieuwe uitbreiding aan de achterzijde van de woning. Door middel van een circulatiezone over de volledige breedte van de bestaande achtergevel worden deze ruimtes verbonden met de bestaande keuken en leefruimtes, en met het tuinterras. De grote ramen geven de bouwheer vanuit elke verblijfsruimte zicht op het terras en de tuin.

De verdieping werd voorzien voor het verplegend personeel met een eigen slaapkamer, douchekamer en zithoek.

In het materiaalgebruik werd geopteerd voor een duidelijk contrast tussen de bestaande woning en de nieuwe uitbreiding met een uitgesproken hedendaags karakter. De achterbouw werd volledig bekleed met een open beplanking in thermisch verduurzaamd grenen. Speciale aandacht ging naar de detaillering van het aluminium buitenschrijnwerk en de aansluiting met de gevelbeplanking.

Tenslotte werd de woning waar mogelijk degelijk geïsoleerd en voorzien van energiezuinige technieken: balansventilatie, cv-installatie met hoogrendementsketel en regenwaterrecuperatie.